Det svundne er en drøm
''Det svundne er en drøm'' er med baggrund i et par norske fotografers kommentarer til et af mine billeder blevet til arbejdstittel for en serie billeder om Danmark, som det tegnes for for de fleste ikke-danske, takket være vedligeholdelsen af en drøm om det der var engang.

Vores lille flade, men dejlige land, med de mange små hyggekroge de frugtbare agre og de små safirblå fjorde - landet der selvsagt måtte rumme en kunstner som H.C.Andersen - er snart forsvundet.

Alle steder forstyrres udsigter og idyller af den moderne industris siloer, højspændingsledninger og andet efektivitetsskabende byggeri og installationer. Det lille grønne land er idag en drøm. Virkelighedens Danmark er et skakbrædt skåret op af motorveje, som skal befordre Danish Bacon til vore store nabolande.

Alle små veje forsynet med skilte: ''Privat, Adgang forbudt'' eller bedre ''Zutret verboten'' for en sikkerheds skyld og fordi ejerne af Danmark nok snarere er tyske end danske.

Om nu huset her bag den lille mose har et tysk eller dansk ejerskab skal være usagt. At det er en drøm er derimod uimodsigeligt, da der over virkelighedens motiv er højspændingsledninger over huset, og fotografiet bliver taget fra hovedvej 11 ca 50 meter fra motivet.
Sandhedsværdien i billedet er altså nærmest lig nul. Og billedet i de accentuerede farver er en nostalgisk drøm. En drøm som ikke holder for nærmere undersøgelse.

Det lille hus, med kalkede vægge og forfaldent bliktag, som for ca 50 år siden rummede en fiskerfamilie med 5 børn, er i dag et eventyrhus i glade farver og med et kunstigt stråtag, der i pris langt overstiger den tidligere ejers fangstfortjeneste for et helt år. Dengang blev der levet i huset. I dag kun ferierekreation for de få der råder over midlerne.
Skal du fortælle en løgn, skal du gøre det så alle kan høre, at det er sandt.
Så mine gæster og kritikere må vurdere.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-04-19 18:20:05
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2007-04-19 18:26:21
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2007-04-19 18:27:12
    Versjon #4
Utstyr
  • Fuji Finepix 9500
  • 28 -300 mm Fujinon 10,7 x zoom
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger498
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_251824} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (29)
Sathees Isak M.

Ser at du vil ha ærlige tibakemeldinger.
Kan vel ikke si noe annet enn at jeg beundrer bildene dine:)
mvh
Isak:)
Knut Børge S.

Hei Lau!

En mer idyllisk plass tror jeg aldri jeg har sett i mitt liv, er hytta til salgs?:P
Meget flott og fortellende bilde med nydelige omgivelser. Teknisk flott som vanlig og fin undertekst. Versjon 1 falt best i smak hos meg.

Ha en fin kveld!
mvh KBS
Marit O.

Her syntes jeg fargeversjonen er nydelig,skulle gjærne vært på ferie her for en plass.Her kan vel di fleste mennesker bare sette seg tilbake og nytte stilheten Lau :)
Marit
Laurberg G.

Tak Sathees Isak, og Knut Børge.

Jo Sathees Isak, en uærlig melding kan vel ingen glæde sig over. Så megen større glæde med en tilkendegivelse som din. Jeg bliver helt overvældet, - og så oven i købet under et billede, hvor jeg i forteksten åbent tilstår at billedet er en form for løgn, en drøm, noget uvirkeligt. For højspændingsledningerne som du ikke ser går ret hen over drømmen og er en sundhedsfarlig realitet. Ogstøjen fra hovedvejen ligeså. Tung trafic dagen igennem.

Så kære Knud Børge. Alt er jo til salg i vore dage. Men som din fotoven må jeg advare dig mod et sådant køb.

Men tak til Jer begge. lau
Knut Børge S.

Hei igjen Lau!

Jeg trekker forespørselen min om kjøp, en motorvei som utsikt fra terrassen og en helsefarlig og til tider støyende høyspentledning er ikke å foretrekke. Meget dumt at det skulle være slike forstyrrelser, eller kunne dette vært en drømmeplass av de sjeldne.

mvh KBS
Avsluttet .

Du har iallefall enda en gang skapt et nydelig bilde.
Farger og lys og en for oss idyllisk plass.
At bildet lyver sier seg jo selv utifra teksten din.
Men gid det skulle vært som på bildet.
Iallefall kan vi drømme om dette:-)
Nydelig bilde.
Hilsen Tone!
Liv F. D.

Hei Lau,
et riktig idyllisk bilde du har her. Nydelig farger, klart og fint. Jeg likte best #1. Du har ellers utrolig flotte bilder.
mvh
Liv
Bjorn F.

Hei Laurberg.
Her formidler du et landskap som ånder av harmoni og fredfullhet. Liker godt fargene og komposisjonen.
Hilsen Bjørn.
Tom T.

Hei! Nydelig landskap bilde :) V1 er best her.

mvh Tom T
Eva Marie P.

Dette var da en utrolig idyllisk plass..Fine farver, herlig komposison med de stråene og speilingen i vannet. Det er også en fin dybde i bildet:) Du vet vel dette..
Det var utrolg kiipt å høre at motorveien og høyspenten er tett intill huset. Så flott at du har gitt oss en bit av lykken og vi slipper å se det vi ikke vil...Det er vel det vi helst ønsker.
-epl
kåre l.

Det er desverre ofte slik at foto er en illusjon :-)
Ingen vet hva som er bak ryggen på fotografen... ;-)
Men uten teksten din, så kan man bare drømme om et slikt lite paradis som du her viser frem. Flott gylden farge på sivet og i vannet med sine speilinger. Her synes jeg v1 er skarp nok, i v2 virker skogen spesielt litt overoppskarpet.
Et pent bilde Lau :-)
Bodil Kristine F.

Hei Lau!

For en idyll, akkurat slik jeg forestiller meg Danmark og sånn kommer jeg til å fortsette å se det for meg. V1 er nydelig. Synd med hærverk av natur på grunn av menneskets grådighet. Du gir oss i alle fall en fin drøm her, om den så er svunden.

Mvh Bo
magne f.

Nydelig bilde og tekst til ettertanke. Hva ser vi? Hva vil andre vi skal se? Hva vil de skjule for oss? Er synet den sans som bedrar oss mest?

Grunnet teksten er dette langt mer enn et teknisk godt utført, vakkert bilde, Laurberg. Det er et illustrativt, samfunnskritisk og politisk uttrykk. Mye av det vi får beskrevet som utvikling og framskritt går på bekostning av både estetikk, harmoni og velvære for sanser, kropp og sinn. De viktigste verdiene for individet skyves til side og vi narres til å tro at det er slik det må være. At grunnlaget for vår såkalte velferd må ligge i asfalt og høyspentkabler. Det er et narrespill ingen kan vinne.

Blir stadig imponert over det meningsbærende i bildene dine, her i nært samspill med undertekst :)

Magne.
Wenche J.

Hei Lau
Et flott landskapsbilde.
Jeg velger meg versjon 1.
Et veldig bra utfoert bilde.
Takk for dine sanne ord som faar oss alle til aa tenke:)
Mvh Wenche
Ole David P.

Hei

Et harmonisk bilde ,V1, Lys og farger er i fin balanse. Teksten løfter bildet ut av anonymitet.
Oppskarping i V2 ødelegger harmonien i bidet.
Mvh
ODP
Anne Ø.

Synes du formidler noe spennende her i din beskrivelse til bilde.
Vi tenker som regel, oj så flott, idyllisk sted som det nå sikkert er.
Men hva med høyspentledninger, eksos osv. God input fra deg!!
Men bilde i seg selv som jeg ser det er utrolig flott, fargerikt, og med denne speilingen. Noen dager, uker her selv med lednigene kunne vært noe, tross alt. V. 1 best i skarphet. V. 2 tendens til å bli pixlete.


Anne:)
Jacob V.

Hei

Det var en rolig og harmonisk stemning. Ellers tror jeg det meste er sagt her fra før av :)


Mvh

Jacob
Laurberg G.

Hej Tone. Tak for din kommentar. Ja - jeg lyver. Alle billeder lyver. Alle billeder er en ilusion. Når jeg her vil fremstille en drøm, eller noget der måske var engang, eller noget vi gerne vil have skulle være på en måde som det ikke er, arbejder vi som ilusionisten der tryller for det undrende publikum og gør det så behændigt at det ligner virkelighed. En slags surrealisme er det vel. Men også farveglæde og livsglæde. mvh. lau

Også tak til Liv, Bjørn, Tom, Eva, Kåre, Boddil Kristine. Klare farver som udtrykker den harmoni og fred som vi vel alle drømmer om. En fred og ro og balance som ikke provokerer, men som fortier hvad der er galt. Højspæningen der hænger over huset, clonet væk, og motorvejens støj ikke antydet på nogen måde. Som Kåre siger, uden tekst en ilusion om et paradis på jorden. En drøm som vi ikke finder i virkelighedens verden. Men en drøm mange som mange, eller måske endda os alle, i lighed med Bodil Krisitine vedblivende vil drømme, fordi nogle finder det oportunt at vedligeholde drømmen.

Magne Farlund udtrykker det hele kort og præcist: ''Mye av det vi får beskrevet som utvikling og framskritt går på bekostning av både estetikk, harmoni og velvære for sanser, kropp og sinn. De viktigste verdiene for individet skyves til side og vi narres til å tro at det er slik det må være. At grunnlaget for vår såkalte velferd må ligge i asfalt og høyspentkabler. Det er et narrespill ingen kan vinne.'' Og så er det sagt.

Men nogen vinder - omend på kort sigt. De der ejer og distribuerer samfundskapitalen. De der finder at forureningsfølger, drivhusklima og iltsvind i vore søer oog have er berettigede omkostninger for at være konkurencedygtige på verdensmarkedet. Spørgsmålet er hvor langt vi - alle os små almindelige . vil nøjes med drømme, rekreationer og falsk velfærd.

I et lille land som Danmark bliver tingene, problemerne måske hurtigere synlige end i Jeres store vidunderlige land, med ægte vidder, og ægte natur. Og her tror jeg at der ligger en stor opgave for Jer alle, fritids- amatør. og kunstfotografer. Nemlig at vise. At skabe viden om og vilje til at beskytte jeres natur så det ikke går som det øvrige Europa, der kun har ''kultiveret natur'' og en drøm.

Og nu skal jeg slutte. Jeg skal levere billeder til trykning i turistbrochurer om de herligheder vi har at byde på. Der skal rugbrød på bordet, og den lille fotograf bliver prostitueret af tvang. Livets tvang.


Tak til Jer alle herover der så og hørte og gav problemet en tanke. TAK.
mvh. lau



Helge R.

Hei lau!!
En vakker komposisjon som gjør seg i farger. Danmark er et vakkert land, masse himmel og lange horisonter, firkantede kirketårn og hus med strå på taket, hva mer kan en fotograf ønske seg?
Her er du god, skikkelig stemning, ha en god helg hilsen
:)Helge
Jorun Kristin N.

Hei Lau!
Dette var utrolig flott!
Herved er du bokmerket;o)
dine bilder er utrolig flotte, jeg legger meg på Helge RG sin kommentar.
(Og; vi skal til Danmark i sommer med barn og barnebarn.

Gjett om farmor skal ha med kamera da;o))

Mvh
Jorun
Monika Frisvold V.

Hei Lauberg
Nydelig landskapsbilde.. Går for V2 der en se mer skarphet...
nydelige fargetoner, fin speiling... Rett å sett behagelig bilde
Dette er en plass jeg godt kunne tenkt meg...om det ikke er mygg der da :))
mvh monika
Jostein F.

Hei Laurberg!

Synes du formidler en vár skjørhet i dette bildet (v.1), illusjonen raseres når en får rede på hvordan ting egentlig er fatt. Den forsiktige skarpheten og den nøytrale fargebruken bidrar til den svundne følelsen.

Mvh; Jostein
Anne-Lise S.

Nydelig landskapsbilde der sivet/stråene gir en nærmest malerisk effekt. Fargene er utrolig vakre og rene, og jeg liker utsnittet du har valgt. V1 blir mitt valg. Synes det blir for oppskarpa i V2 slik at du får disse tydelige oppskarpingstegna gjennomgående i hele bildet (vet ikke om det har et eget ord?).

Anne-Lise
Anne Kristin Fiskaa h.

Hei

Dette var et vakkert landskapsbilde,ser nesten ut som et maleri. Fantastisk flotte farger og nydelig lys. Synes v 1 var skarpt jeg. Ellers er nok det meste sagt av de andre som også har kommentert bildet ditt

Anne Kristin
Line M.

Et nydelig bilde Lau. Flott motiv! Jeg går for V1 og V3. V1 har så flotte farger og V3 har en herlig ro over seg :-)
Mvh
Line
Anna Rosa L.

Heisann Sveisann! Dette er virkelig pent, og jeg får lyst til å dra på sommerferie av å se på det. Jeg liker v2 best! V3 og v4 blir litt kjedelige for de blir så daffe og mangler de sommerlige fargene:)
Nydelig!
-rosa-
Laurberg G.

Kære alle, Helge, Jorun Kristin, Monica, Jostein, anne-Lise, Anne Kristin, Line og Anna Rósa. Jeg er fuldstændig overvældet af den accept og goodwill i giver mig og mit billede her. Hjertelig tak alle.Det giver megen lyst til at gå videre i forsøget på at fremstille mine visuelle meddelelser og betragtninger. Rigtig mange tak alle. mvh. lau
Mads B.

Hei. Komp, farger, speiling, og den gode stemningen som ligger i dette motivet gjør dette meget severdig! Gratulerer med nok et vakkert bilde fra deg!
Mvh Mads B.
Terje S.

Idylisk og vakkert.Gjengitt på en fabelaktig måte.


Terje
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu