• Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-04-03 22:02:11
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2006-04-04 12:41:53
    Versjon #3
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger1192
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_184465} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (26)
Rune Edvin H.
Stilig skildring. Bra som fenomen,. men mangler litt på skarpheten i bevegelsesuskarpheten. Kan du prøve å fremheve at plasket fra nebbet er skarpt på en eller annen måte?
Rune
Tom A. T.
Tøfft bilde tatt i noe som må være hundredelen av et sekund før den forsvinner ned? Speilingen gir en fin snert og den helt rene vannflaten fremhever anda effektivt. Jeg får det til at fokuspunktet ligger i vannstrømmen bak anda? noe som gjør at jeg må se med ekstra flid.
Severdig bilde.
mvh Tom T
John S.
Dette har jeg prøvd på mange ganger og nå ser jeg at det er mulig. Fokuspunkt, skarphet og farver er ikke spennende tema for meg i et slikt bilde. Se bare på det frasparket.
Kjell Sigurd S.
Synes dette fungerer bra selv om det ikke har den skarpheten som kanskje ville løftet det til de store høyder. Godt sett og godt fanget.

Kjell S
Odd Tore S.
Her var det mye frossen dynamikk.
Skulle ikke hatt noe imot at dette var en del av en serie, men etter det jeg har sett, foregår slike dykk så raskt at seriefoto og DSLR blir i seneste laget?
Desto større grunn til å gratulere med dette skuddet.
Tegningen i fjærdrakten er ikke all verden, skal ikke kritisere dette, men det slår meg at øyet mangler. Lukker fuglen øyet i dykkeøyeblikket??
Odd Tore
Avsluttet .
Gratulerer Ketil!
Dette er en innertier. Denne brøkdelen av et sekund kan bare vises på et fotografi.
mvh Erik J
Ketil K.
Takker for kommentarene. Det er bevisst forsøkt å få bevegelse i bildet, ellers ville jeg benyttet høyere ISO enn det som er gjort. Men det er påpasselig påpekt at vannet rundt nebbet kunne skarpes opp litt mer. Øyet synes ikke: Nei, dette er den enøyde toppanden ved Østensjøvannet - vannets mest fotograferte and ''gjennom tidende''. Fordelen med toppender er at de i motsetning til kvinender ikke dukker rett ned, men tar et kraftig byks opp i luften før de dykker. Det er derfor en fordel å kunne litt ornitologi før man forsøker seg. Bildeserie: Jo da det går an, men det blir for lite med 8 bilder i sekundet. Fra fuglen starter dykkbevegelsen til den er under vann tar det under 0,5 sek. Jeg har en serie på ca. 4 - 5 bilder, hvor det siste bildet viser ringen (denne toppanden er ringmerket) og foten på fuglen et stykke nede i vannet. Det viktigste med et bilde som dette er å starte synkront med andens bevegelser. Asynkron start gir dykket, men man får ikke med ”dette” bildet i serien. HD video med 25 enkeltstillbilder i sekundet er et mulig arbeidsprosjekt for å få laget en serie.
Steinulf L.
Særdeles flott. Her var det virkelig noe å strekke seg etter. Et bilde utenom det vanlige.
Geir Arne M.

Meget bra Ketil. Det frasparket var det trøkk i. Her er det situasjonen som gjør bildet. Har du ordnet det slik at det snart er isfritt i Øvannet ?

Hvor mange dager etter isfrihet har vi toppdykkeren der ? Det må feires med en liten kaffetår og kveldssamling - men da får nok du ikke tid. Vi snakkes.

mvh
geir
Torbjørn K.
Absolutt blinkskudd og et bilde du skal ha all honør for. Jeg liker veldig godt hvor rolig vannflata er, det forsterker situasjonen. Når jeg ser dette bildet hører jeg nesten bølgeskvulpet komme ut av skjermen. Fargene i vann er litt blasse og kjdelige, og jeg ville nok foretrukket en eller annen form for blåtone her.

Torbjørn
Thorfinn B.
Virkelig artig situasjon, tatt i riktig øyeblikk. Dog, det tekniske er jeg ikke imponert over her. Tulling, sier mange, det teknikse er underordnet et slikt fuglebilde. Jo'a litt enig er jeg, men jeg er vant til KN sin vanligivs høye tekniske utførelse og god teknisk utførelse gjør da ikke et bilde dårligere heller. Nå er sikkert ikke denne fuglen lett å ta teknisk gode bilder av, men dog....jeg synes det blir litt i svakeste laget. Det lyse virker stedvis utbrent og det mørke stedvis gjengrodd. Uansett da..., pussig og bra fanga situsjon. Morosamt er det :-)
Ketil K.
Takker for flere interessante kommentarer.

Hadde ikke trodd at det var du som skulle ri fotoregler Thorfinn! Men oppfatter det slik at du heller ville hatt dette teknisk lytefritt gjengitt. Og setter pris på innspillet.

Stort sett ville jeg vært enig med deg, og har vel vært en av de verste til å terpe disse reglene. Men jeg er redd akkurat dette bildet hadde blitt et kjedeligere bild om reglene skulle vært fulgt. Det er jo helt riktig at dette er både utbrent og gjengrodd. (Originalbildet har detaljering alle steder.) Det er et forsøk på å lage overkontrast i bildet for å få frem linjene bedre. Også fargemessig (Nebbet er alt for blått gjengitt.) Det er også fargekorn i rødt i bildet.

Det er altså et forsøk på ikke alltid følge den slagne landevei teknisk, for å forsøke å få frem mer visuelt av andas linjer og form. Bildet er ellers lagt inn under diverse, for å understreke at jeg ikke har lagt dette ut som noe direkte fugledokumentasjonsbilde. Har det vært en forfeilet måte å etterarbeide bildet på? Ser jo også at du Torbjørn foreslår mer fargetrøkk i bildet.


Det viktige her må være å prøve å få ut potensialet i bildet, så jeg henger meg på gode råd, og vil selvfølgelig ta hensyn til dem jeg har fått nå - i begge retninger. Tror jo det skal være mulig å øke detaljeringsgrad etc. samtidig som fargemetningen i det grå kan økes. Skal se om jeg ikke lager en versjon til og legger ut.
Ketil K.
Ny versjon lagt ut.
Thorfinn B.
stemmer nok at jeg ikke er den som vanligvis rir fotoregler Ketil. Å bryte ''reglene'' er vel oftest det jeg setter mest pris på i mange bilder. Dette bildet derimot ville jeg jerne hatt mer teknisk ''riktig''. Syntes vel ikke effekten av utbrent og gjengrodd kledde bildet. Noen ganger er det vel bare slik at man liker en effekt eller ikke liker den. Harde kontraster er jo faktisk noe jeg oftest liker...., men altså ikke her uten at jeg klarer å utdype den opplevelsen ytterligere.

V2: Jo'a bedre på en måte med mer tegninger i fjærene, men nå ser jeg du prøver deg med et relativt kraftig blåstikk. Tok bildet inn i PS og dempet blåfargen. Da syntes jeg det ble bedre, men kanskje for ''naturlig'' ift hva du egentlig var ute etter. Bildet har potensiale på mange måter tydeligvis, både med og uten effekter. Hva som er ''best'' er det jo til syvende og sist på mange måter fotografen som selv avgjør i det bildeuttrykket han/hun velger. Å tørre å stå for effekten og bildeuttrykket er en del av språket. Kanskje jeg i dette tilfellet ser litt for firkantet på bildet som et arts-fuglebilde, og ikke som en blanding av fuglebilde og et bilde i mer kunstnerisk form? Mulig bildet derfor må modnes litt i hodet mitt :-)
Ketil K.
Dette var en bra drøfting for meg også. Personlig ender jeg nok også på en V#2 uten så mye blåstikk - det er ikke alltid bildene er ferdig tygd før de legges ut..
Odd Tore S.
Etter å ha sett v2 med etter min mening alt for mye blåstikk ble jeg noe forvirret. Deler av v1 (nebb, ben) forandrer jo omtrent ikke farge når jeg skifter raskt mellom versjonene.
Her ville jeg foretrukket å sveve i vilfarelse om fuglens karakteristika som art, og heller konsentrert meg om selve dynamikken i det å dykke. v2 ga en bevisstgjøring som ikke bidro positivt i den retningen.
Odd Tore
Christian H.
Toppandas lille hopp bryter den ekstreme roen som skapes av vannflaten, og det er dette som jeg liker ved bildet. Det jeg savner er litt mer bevegelse - mer uskarpt - i anda, da jeg syntes brytningene i vannet er nok til å skape kontrasten. Denne manglende bevegelsen får du fint frem i v2, spesielt ved å lette opp i hodepartiet; hvor øyet gir en ganske god referanse på hvor stor bevegelsen faktisk er. Jeg syntes imidlertid du bør beholde fargene fra v1, da disse formidler roen på en bedre måte.
Ketil K.
Takker for nye kommentar. 3. versjon er laget der blåstikket er redusert og kontrasten øket noe for å forsøke å ivareta noe av det skulpturelle i posituren. At nebbene ikke skifter farge skyldes at det er gjort variabelt behandlingsomfang på bildeområdene ut fra hva jeg syntes passet.
Christian H.
v3 er bedre enn v2 mht. farger, men jeg syntes fargetonene i nebbet og i vannflaten blir for like. I v1 er kontrasten litt større, og jeg foretrekker derfor fremdeles fargetonene i v1.
Thorfinn B.
v3 helt klart best :-)
Eyvind R.
Nydelig bilde med perfekt timing, Ketil. Versjon 3...

Mvh Eyvind
Kjell G.
V3.

Pluss: Vakuum-fenomenet bak vår enøyde venn mot det konturløse, stofflige vannet. Møtet mellom nebb og speilet nebb. Og, ikke minst, den perfekte timingen.

Minus: Lyset og den manglende detaljeringen.

Konklusjon: Saldo pluss/minus: Pluss - med klar margin!
Arne S.
Elegant! Berøringen med vannflaten gir bildet nerve og følsomhet. Et fuglebilde utenom det vanlige. (Dvs, vanlig for deg :-) Versjon 3 for meg.
Hans Jacob H.
Versjon 3 likte jeg best, selv om det på min skjerm også der var ørlite mye blått.
Men en spennende kombinasjon av bevegelse og fastfrosset øyeblikk, og må ellers bare skrive under på at du igjen har gjort et fuglebilde meget severdig (i mine øyne).
Ketil K.
Hjertelig takk for nye og spennende kommentarer. Kommentarene til dette bilde har vært til god hjelp! Vil i en endelig versjon sikkert jobbe enda noe mer med detaljene og fargeavstemningen, med ytterligere litt demping av det blå.
Stine J.
Hei Ketil,

Et uvanlig bilde fra ditt hold. :-) Jeg liker godt dynamikken i dykkeren, men syns du har vært litt for forsiktig når du først skulle ''bryte reglene''. Enda mer bevegelse hadde gitt mer dynamikk/spenst til bildet. Dette ble dessverre litt tamt.

mvh Stine
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu